Witamina C czyli kwas askorbinowy jest jedną z najpopularniejszych witamin wykorzystywana w medycynie kilkadziesiąt lat. Początkowo produkty spożywcze z wysoka zawartością witaminy C służyły jako profilaktyka szkorbutu i wypadania zębów wśród marynarzy. Jej pozostałe właściwości odkrywane były stopniowo później. Obecnie wbrew popularnym stereotypom jej działanie nie kończy się na wspomaganiu odporności w sezonie grypowym.... czytaj dalej
Zastosowanie i zapotrzebowanie witaminy C
Kwas askorbinowy odgrywa ważną rolę w metabolizmie lipidów, a także w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. Bierze on udział w wytwarzaniu kolagenu, dzięki czemu rany, siniaki czy złamania szybciej się goją, a krwotoki są mniej obfite.
Witamina C jest silnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, które niszczą komórki organizmu, dzięki czemu chroni przed rozwojem nowotworów. Wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy rozszerzając naczynia krwionośne, powodując spadek ciśnienia i regulując poziom cholesterolu. W efekcie ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej spada.
Na rynku występuje mnóstwo preparatów z witaminą C dostępnych bez recepty. Zapotrzebowanie organizmu na tę substancję zależy od wieku. Dla dzieci zalecana dawka to 40-50mg na dzień, dla kobiet 75mg, a dla mężczyzn 90mg na dobę. Niedobory kwasu askorbinowego warto uzupełniać także spożywając produkty spożywcze, które są bogate w witaminę C, np. owoce cytrusowe, cebulę czy szpinak.
zwiń